Bij het storten van een betonvloer kan deze gevlinderd worden om de …
Lees meer
Bij het storten van een betonvloer kan deze gevlinderd worden om de structuur van het gestorte beton te verstevigen. Daarnaast is gevlinderd beton erg populair als vloerafwerking voor de uitstraling. Meer weten over de gevlinderde betonvloer? In dit artikel geven we antwoord op 9 vragen over het vlinderen van beton.
Beton vlinderen is een techniek dat wordt gebruikt bij het afwerken van nieuw gestort beton. Andere termen voor het vlinderen van beton zijn polieren en monolitisch afwerken. De techniek wordt uitgevoerd met een zogeheten vlindermachine, dat is een apparaat die draaiende bewegingen maakt over de vloer. Dankzij de draaiende bewegingen wordt het beton steeds gladder en dichter qua structuur. Bij het vlinderen van beton worden grove delen naar beneden geduwd en krijgt u een gladde toplaag zonder oneffenheden.
Het vlinderen van beton wordt gedaan om een egale en gladde toplaag te creëren. Hierdoor krijgt de vloer een mooiere en strakkere uitstraling in vergelijking met betonvloeren die niet gevlinderd zijn. Daarnaast zorgt het ervoor dat de toplaag zich goed kan hechten aan de bulklaag van het beton. Dit zal ertoe leiden dat de vloer langer mooi blijft en verlengt tevens de levensduur.
De kosten voor het vlinderen van uw betonvloer is per situatie verschillend. Voor het bepalen van de kosten kijken we naar de volgende zaken:
Op basis van bovenstaande punten zal een passende offerte worden opgesteld. De vierkante meterprijs zal gelden voor het storten van het beton als wel voor het vlinderen. Hierbij kan rekening worden gehouden met een vierkante meterprijs dat tussen €55 en €120 zal komen te liggen.
Een betonvloer kan niet meteen na het storten gevlinderd worden. De vloer dient eerst voldoende uitgehard te zijn voordat met deze werkzaamheden begonnen kan worden. Als maatstaf hiervoor kijken we of de vloer beloopbaar is. Wanneer dit het geval is, kan de vloer het gewicht van de vlindermachine dragen zonder dat het inzakt. Over het algemeen verschijnt na 30 minuten een waterlaag op het beton. Wanneer deze grotendeels is verdwenen, is de vloer beloopbaar en kan er dus gestart worden met het vlinderen van het beton.
Het vlinderen zal gebeuren met een vlindermachine. In het begin wordt een ronde plaat gebruikt waarmee het draagvlak van het beton vergroot zal worden. De ronde plaat schuurt tevens de toplaag van het beton glad is en zorgt ervoor dat grote, grove delen naar beneden worden geduwd.
Nadat bovenstaande is voltooid, kan begonnen worden aan de volgende stap in het proces. Hiervoor worden spanen of bladen gebruikt. De bladen zijn gekoppeld aan een verstelbaar onderstel. Door het verstellen hiervan kunnen we verschillende dichtheden creëren en het gewenste resultaat realiseren. Deze stap zal een aantal keer worden herhaald, want over het algemeen zal het gewenste resultaat niet bij de eerste keer tot stand komen.
Een betonvloer hoeft enkel en alleen gevlinderd te worden na het storten van het beton. Wel kan het voorkomen dat de gehele vloer meerdere keren moet worden gevlinderd voordat het gewenste resultaat bereikt is. Dit heeft te maken met de dichtheid en egaliteit die bereikt moet worden. Tussen de keren dat de vloer volledig gevlinderd wordt, moet gewacht om het beton uit te laten harden.
Elke betonvloer is uniek zo ook de droogtijd van een betonvloer. De tijd die hiervoor benodigd is van meerdere zaken afhankelijk:
Bovenstaande punten zijn voor elke betonvloer verschillend en zorgt ook voor een andere droogtijd per vloer. In sommige gevallen kan het tot wel 24 uur drogen voordat een betonvloer volledig uitgehard is.
Om een betonvloer op kleur te brengen, maken wij gebruik van kleurpigmenten. Tijdens het vlinderen van het beton worden de kleurpigmenten over de vloer worden gestrooid en door middel van de vlindermachine in de vloer worden gewreven. De gewenste kleur zal samen met de betonvloer uitharden, hierdoor zal de kleur in de toekomst niet gaan slijten.
Het vlinderen is voor elke vloer gelijk. Het gebeurt met dezelfde machine, die op dezelfde manier afgesteld moet worden. In het werkproces treden wel wijzigingen op. Wanneer we buiten een betonvloer gaan storten wordt een bekisting gesteld en wordt een afschot geplaatst. Dit doen we om het beton op de juiste plek te houden. In de buitenlucht moet ook rekening worden gehouden met de weersinvloeden. Wanneer het regent kan het beton niet worden gestort en moet de afspraak worden verplaatst.
Het zelf vlinderen van beton is geen eenvoudige klus. De machines waarmee gewerkt moet worden kennen verschillende standen en instellen. Kennis van de betreffende machine en het instellen hiervan is dus wel een vereiste om tot een mooi resultaat te komen. Daarnaast zijn het ook krachtige machines die goed onder controle moet worden gehouden gedurende het vlinderen. Om tot het beste en vooral mooiste resultaat te komen raden wij aan om het over te laten aan professionals. Wij hebben de specifieke vakkennis en kunde in huis om een mooie gevlinderde betonvloer voor u achter te laten.